Hieronder vindt je een overzicht van de veelgestelde vragen.
Zonnepanelen kunnen ook op het westen of oosten rendabel zijn. Dus niet alleen zonnepanelen op het zuiden zijn interessant. Ook op het oosten en westen kunnen prima zonnepanelen geplaatst worden. Zeker bij woningen met een puntdak kan een combinatie gemaakt worden tussen het oostelijke- en westelijke dakvlak.
Daken met de richting naar het zuiden zijn het meest optimaal. Ook andere richtingen zijn geschikt maar leveren iets minder op. Schuine daken moeten een hellingshoek hebben tussen 20 en 60 graden. Een hellingshoek van 36 graden is het meest optimaal. Ook op een plat dak zijn de zonnepanelen zeer geschikt, hiervoor hebben we consoles - een constructie met bakken - om de gewenste helling te creëren. Met een plat dak behaal je altijd een hoog rendement
Met onze handige en slimme software, ontwerpen wij geheel vrijblijvend het beste zonnepanelen voorstel voor je huis. Daarna stellen wij het definitieve zonnepanelen systeem in overleg met je samen. Hierbij houden wij uiteraard rekening met de technische aspecten die kunnen meespelen in jouw situatie. Daan Zonnepanelen heeft ruime ervaring met levering en installatie van zonnepanelen bij woonhuizen en bedrijfspanden. Er wordt gewerkt met eigen gespecialiseerde monteurs, alles in één hand.
Dat hangt uiteraard af van je gebruik. Om een voorbeeld te geven: een gemiddeld huishouden (gezin) verbruikt 3500 kWh per jaar. De opbrengst van de zonnepanelen moet dan zo’n 4100 Wattpiek zijn. (Stroom van zonnepanelen is weergegeven in Wattpiek wat omgezet wordt naar stroom wat wij gebruiken aangegeven in kWh) De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel ligt rond de 350 Kwh en je hebt derhalve omgerekend dan 10 zonnepanelen nodig voor die 3500 kWh per jaar. In het adviesgesprek met Daan Zonnepanelen komt uiteraard jouw persoonlijke situatie ter sprake en kan naar aanleiding daarvan in overleg bepaald worden hoeveel zonnepanelen er gewenst zijn.
Zonnepanelen zitten nagelvast aan het huis gemonteerd en vallen in principe onder de opstalverzekering van je huis. Je moet de verzekeraar wel in kennis stellen dat je zonnepanelen hebt geplaatst. De waarde van je huis is door de zonnepanelen verhoogd dus wellicht moet de premie ook aangepast worden. We adviseren het aan je verzekering door te geven dat je zonnepanelen heb geplaatst.
Zonnepanelen zitten nagelvast aan het huis gemonteerd en vallen in principe onder de opstalverzekering van je huis. Je moet de verzekeraar wel in kennis stellen dat je zonnepanelen hebt geplaatst. De waarde van je huis is door de zonnepanelen verhoogd dus wellicht moet de premie ook aangepast worden. We adviseren het aan je verzekering door te geven dat je zonnepanelen heb geplaatst.
Indien je tweedehands zonnepanelen wilt aanschaffen, dan moet je wel op een paar punten letten. Indien je de juiste informatie over de panelen hebt, dan zou het een optie kunnen zijn. Zo is het handig om na te gaan hoe oud de panelen zijn en wat het vermogen daarvan is. Oudere panelen hebben vaak het vermogen van 240 wattpiek en leveren per jaar ongeveer 210 kilowattuur op per paneel (dit is gericht op het zuiden en met een goede hellingshoek). Bij zonnepanelen van de huidige generatie is dit ongeveer 350/370 kilowattuur per paneel. Daarnaast heb je ook te maken met een omvormer. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat gelijkspanning naar wisselspanning gaat. Wisselspanning heb je nodig voor stroom in huis. Een omvormer gaat zo’n tien tot vijftien jaar mee. Het kan dus zijn dat je deze wel moet vervangen als je tweedehands panelen aanschaft.
Tot slot heb je een installateur nodig. De meeste installateurs van zonnepanelen willen liever nieuwe panelen verkopen en installeren. Tegenwoordig hebben ze het ook ontzettend druk, waardoor ze misschien niet de behoefte hebben om tweedehands panelen te plaatsen. Je weet toch eigenlijk ook niet helemaal wat je in handen hebt, ook omdat je (waarschijnlijk) geen garantie meer hebt. Conclusie: tweedehands zonnepanelen kan een leuke optie zijn voor een klusser die iets wil uitproberen tegen lage kosten maar of het uiteindelijk het beoogde resultaat gaat opleveren?
Zonnepanelen zijn dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen te beschermen bij bijvoorbeeld blikseminslag.
Meestal heb je geen vergunning nodig. Alleen indien je woning een monument is of een beschermd dorps- of stadsgezicht heeft is er wel een vergunning nodig. Wel moet er altijd rekening gehouden worden met de montage van het zonnepanelen systeem. Zo mogen de panelen niet uitsteken ten opzichte van de randen van het dak. Uiteraard zal Daan zonnepanelen hier rekening mee houden bij de montage.